Hét dolog, amit tudnod kell Santa Muertéről, a mexikói népi Szent Halálról

A mexikói népi Szent Halál – egy kaszát tartó félelmetes csontvázalak – az idők során sok néven futott, amelyek közül a legérdekesebb a Santa Muerte. Bár a Santa Muerte imádata elválaszthatatlanul kezd összefonódni a drogkartellekkel, egyúttal számos célra szolgáló istensége lett a munkásosztálynak és a szegény mexikóiaknak, nemcsak a bűnözőknek.

Kultusza növekedésével a Santa Muertét övező tévhitek is terjednek. Az alábbiakban olyan hét dolgot olvashattok, amit érdemes tudni Santa Muertéről:

1. A Santa Muerte eredete nem tisztázott, bár egyesek úgy vélik, hogy a népi szent a spanyol katolicizmusnak és Mictecacihuatl, az alvilág és a túlvilág királynője azték kultuszának egyfajta keveréke.

2001 előtt, a Santa Muerte hívei jobbára magánúton gyakorolták hitüket, és szekrényeikben vagy magánjellegű helyeiken állították fel szentélyeiket. Az elmúlt években kultusza futótűzként terjedt – különösen mióta Enriqueta Romero, ismertebb nevén Doña Queta életnagyságú szobrot emelt neki a Mexikóváros szegény, bűnözéstől sújtott negyedében Tepitóban lévő otthona mellett.

Mára Doña Queta és Enriqueta Vargas lett a mexikói Santa Muerte-mozgalom két legprominensebb vezetője.

Amikor Vargas fiát 2008-ban meggyilkolták, ő megörökölte annak több mint két méter magas üvegszálas Santa Muerte szobrát és templomát. Ma a hívők tolonganak a tultitláni templomban, ahol Vargas esküvőket és keresztelőket tart.

2. Miközben a katolicizmus továbbra is visszaszorulóban van Latin-Amerikában, a La Santa Muerte hívei egyre többen vannak. A Vice Andrew Chesnuttal készített interjújában A halál hívei: Santa Muerte, a csontváz szent szerzője arról beszélt, hogy a hívek száma immáron 10 és 12 millió közé tehető.

Mindazonáltal a Santa Muerte nem igényel nyílt elköteleződést. Sok követője gyakorol más vallásokat is, például a katolikus hitet.

3. Senkit ne tévesszen meg a neve; a Katolikus Egyház nem szentesítette vagy fogadta el a Santa Muertét. Valójában az egyház háborút folytat a jelenség ellen, mert szerinte az „a pusztítás és a pokol ünneplése”.

2013-ban Gianfranco Ravasi, a Vatikán Kultúráért Felelős Pápai Tanácsának elnöke szenvedélyes nyilatkozatot adott ki a népi szenttel kapcsolatban. „Ez attól még nem vallás, hogy vallásnak van öltöztetve” – mondta. „Ez istenkáromlás a vallás ellen. Mindenkinek vissza kell fognia ezt a jelenséget, a családoknak, az egyházaknak és a társadalomnak.”

4. A Santa Muerte hívei közül sokan – bár nem mindannyian – a társadalom perifériáján élnek. Szegények, jogfosztottak vagy bűnözők. „Végülis a népi kultusz eredete a bűnözéshez kötődik” – írta Chesnut A halál híveiben. „A szent életnagyságú képmása, amelyet több tízezer chilango (Mexikóváros lakóinak elnevezése a szlengben) keres fel, Doña Queta egyik fiának ajándéka volt, amellyel megköszönte a Nagy Hatalmú Hölgynek, hogy gyorsan kiszabadult a börtönből.”

A Santa Muerte bűnözői gyökerei előtti főhajtásként a szent hírhedt cameóval megjelenik a Totál szívás (Breaking Bad – a szerk.) című sorozatban is. Egy hátborzongató jelenetben a harmadik évad elején a Juárez kartell két bérgyilkosa Santa Muerte előtt tiszteleg, és Heisenberg halálát kérik tőle.

Ahogy a halál, úgy a Santa Muerte sem válogat; ahogy mindenki – gazdag, szegény, vagy bárki e két véglet között – meg fog halni, úgy Santa Muerte is meghallgatja mindenki imáit.

5. Egyes hívei úgy vélik, hogy a Santa Muertével kötött alku kétélű fegyver lehet. A Houston Pressnek adott interjúikban számos követője azt mondta, hogy ígérned kell valamit, ha szívességet kérsz Santa Muertétől. Ha nem váltod be az ígéretedet, akkor elveheti egyik szerettedet.

6. A Santa Muerte-kultusz számos rituáléja a katolikus szokások mintáját követi. Az emberek rózsafüzéreket, gyertyákat és imákat használnak hitük gyakorlásakor, és nehezen lehet tagadni, hogy alakja hátborzongató hasonlóságot mutat a Guadalupe-i Szűz képével.

Azonban sokan a nem ítélkező természete miatt vonzódnak Santa Muertéhez, ami éles ellentétben áll azzal a hozzáállással, ami a Katolikus Egyház gyakorta képvisel.

7. Talán mert a Santa Muerte a Katolikus Egyházon kívül áll, sok követője jobbnak látja, ha a kevésbé tiszteletre méltó kéréseivel inkább hozzá fordul, például azzal, hogy óvja a drogszállítmányokat. Mindazonáltal ő mindenfajta kérést teljesít, nemcsak a bűnözéssel kapcsolatosakat.

Ahhoz, hogy szívességet kérjenek tőle, a híveknek folyamatosan imádkozniuk kell hozzá, ki kell fejezniük a hálájukat, és áldozatot – gyümölcsöt, virágot, szivart, tömjént, élelmiszert vagy alkoholt – kell bemutatniuk neki a kérésért cserébe.

Forrás: The Huffington Post

Fordította: Latin-Amerika Társaság

latin-amerika.hu

 

Be the first to comment

Leave a Reply